De kunst van regisseren

In een eerder blog gaf ik zes tips die zorgen dat bepaalde details geen storende factor worden in jouw video. Vandaag wil ik dieper ingaan op regisseren, en wat ik doe om te zorgen dat jouw video doet waar je behoefte aan hebt. Wist je dat dit niet altijd hetzelfde is als wat je wilt? Lees verder, dan leg ik het je uit!

Wens versus behoefte

Het klinkt misschien raar als ik zeg dat de video misschien niet helemaal is zoals je die zelf voor ogen zag. Jij hebt je doel helder, maar niet precies hoe dit in videovorm gegoten wordt. Daarom probeer ik ook altijd van tevoren bij je langs te komen; zo leren we elkaar kennen en kan ik mijn ideeën alvast op laten komen als ik de ‘set’ bezoek.

Doordat we van tevoren in gesprek gaan kan ik jouw wensen en behoeftes filteren. Zo kunnen we samen kijken wat je wilt zeggen, hoe je dat het beste doet, en welke shots daarbij nodig zijn. Het gaat erom dat je voor derden tastbaar maakt wat je doet.

Een concept als checklist

Na ons eerste gesprek werk ik vaak een concept uit. Dat is een uitgewerkt document waarin ik aan de hand van foto’s en (voice-over) tekst laat zien hoe de film eruit komt te zien. Het geeft ook houvast voor het opstellen van een shotlist – een checklist waarmee we bijhouden of we hebben wat we nodig hebben. Wanneer iets in dat concept staat, dan staat het alsnog niet in steen gebeiteld. Zeker bij een testimonial bij één van jouw klanten is het vaak even ter plekke kijken wat werkt. Maar daar heb je mij voor!

Zo’n concept is een houvast die ervoor zorgt dat we op de filmdag zo efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan, zonder dat we naderhand denken ‘damn, hadden we nog maar even buiten gefilmd’. Aannemers gaan ook geen huis bouwen zonder plan; het is best zuur als er niet aan stopcontacten gedacht is, bijvoorbeeld.

Zeg wat je moet zeggen

De avond voordat we gaan filmen zit jij thuis achter je computer. Na zestien revisies heb je eindelijk op papier wat je wilt zeggen. Weer een zorg minder! Totdat je voor de camera staat en jouw spiekbriefje gewoon in je broekzak kan blijven. Huh? Zo zorg je toch dat je zegt wat je wilt zeggen?

Ik snap het heel goed; van tevoren uitschrijven wat je wilt zeggen scheelt jou weer stress op de filmdag. Het is niet voor niets dat iedere politicus mediatraining krijgt! Maar hoe meer je opschrijft, hoe meer je geneigd bent aan die woorden vast te houden. Ik ga voor een balans tussen spontaniteit en op je gemak zijn. Dat punt is voor iedereen anders; dat je lekker ontspannen voor de camera staat, maar dat je uiteindelijk wel zegt wat je moet zeggen.

That’s a wrap!

Wanneer we gaan filmen, dan is het aan mij om te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en dat we ook echt hebben wat we nodig hebben als de camera uit gaat. Dat gaat van shots tot testimonials en alles daartussen. Als jij ergens over twijfelt, of als je vastloopt, dan kun je dat gerust aan de regisseur overlaten.