Oog voor detail – zes tips van Paul

Een video maken is meer dan plaatsnemen achter de camera en op het record-knopje drukken. Het is belangrijk om verder te kijken dan je lens lang is, en om op de details te letten die het eindproduct van een mager zesje veranderen naar de beste van de klas. In deze blog vertel ik op welke details ik zoal let, en geef ik je tips waar je zelf rekening mee kunt houden.

Check kleding en omgeving

Ik vraag mensen van tevoren altijd om geen kleding aan te doen met drukke patronen. In sommige gevallen is het ook aan te raden om meerdere setjes mee te nemen zodat je veel meer shots kunt opnemen. Wanneer ik ergens ga filmen probeer ik te zorgen dat ik van tevoren al een kijkje heb genomen op de locatie. Dan weet ik bijvoorbeeld of ik extra lampen mee moet nemen, en kan ik alvast toffe shots bedenken.

Wat wel en niet gezien mag worden

Elke film die ik maak, elk shot dat ik draai, heeft een onderwerp – maar dat is niet het enige dat in beeld is. Toch is niet iedereen zich hier bewust van en komt het soms voor dat er ongewild dingen vereeuwigd worden die vertrouwelijk, persoonlijk of ongepast zijn. Mensen die jouw video bekijken letten daar misschien meer op dan jij. Wanneer je je daar bewust van bent kun je ongewenste eyecatchers voorkomen. Ook bij droneshots is dat zo. Wil jij jouw gave nieuwe pand laten zien? Houd er dan rekening mee dat de (wijde) omgeving van jouw pand óók in beeld komt. Niet alles is even ‘camerageniek’.

Act natural

‘Doe maar alsof de camera er niet is!’ Yeah right – dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen verkrampen als ze voor de camera staan en komen vervolgens niet meer uit hun woorden. Ik neem graag de tijd om mensen op hun gemak te stellen; opjagen werkt alleen maar averechts. Als iemand kalm is zie je dat direct aan hun houding (die wordt meer ontspannen) en je hoort het aan hun verhaal (ze praten een stuk rustiger).

Zorg dat de inhoud goed verteld wordt

Vaak merk ik dat de inhoud een ondergeschoven kindje is. Dan bedoel ik niet zo zeer wát er gezegd wordt, maar hóe. Ik regisseer degene voor de camera graag om te zorgen dat de inhoud goed verteld wordt; iets anders formuleren, wat rustiger praten, zin voor zin je verhaal doen, dat soort dingen. Het laatste dat je wilt is dat het voelt alsof iemand de tekst op staat te dreunen. Veel onpersoonlijker dan dat wordt het niet.

Haal het maximale uit de omgeving

Ik heb het hierboven al af en toe over de omgeving gehad, en over shots bedenken, maar het is iets dat ik toch even apart wil benoemen. Ik ben iemand die graag een gezonde mix van verschillende shots gebruikt, maar dat hangt wel van je omgeving af. In een krappe kantoorruimte heb je veel minder speling dan in een groter pand. Variatie is goed maar niet leidend; wat belangrijker is, is dat je zo veel mogelijk laat zien op subtiele wijze.

Muzikale timing

De laatste tip die ik je mee wil geven is dat iedere video, zonder dat je het door hebt, enkele regels volgt. Dingen die mensen verwachten en die opvallen als ze er niet zijn. Toch wil je niet te voorspelbaar worden, maar je wilt ook niet alle houvast wegnemen voor de kijker. Het gaat om zorgvuldige timing – of juist niet. Het gaat erom dat je bewust ergens wel of niet voor kiest.

The devil’s in the details

Een video maken is voor een belangrijk deel filmen, maar zoals je hierboven kunt zien zijn het de details die het afmaken: de peper en het zout, de puntjes op de ‘i’, noem maar op. Juist die details zorgen voor een video die zijn doel bereikt.