Hoe achtergrondmuziek een video ondersteunt

Je hebt besloten dat je een video wilt maken; dat is de eerste stap. De tweede stap is bedenken wat je precies wilt laten zien, en hoe. Wanneer je nu denkt dat je klaar bent en je kunt gaan filmen, heb je het fout. De keuze voor achtergrondmuziek wordt vaak, ten onrechte, onderschat. En dat terwijl dit een onmisbare tool is om in te spelen op de emoties van jouw doelgroep. Hoe je het beste de juiste muziek bij jouw video vindt zal jou duidelijk worden na het beantwoorden van onderstaande vragen.

Wat is de rol van muziek in jouw video?

Muziek is een pakkend medium dat allerlei emoties en associaties oproept. Daarom is het belangrijk om daar goed over na te denken. Moet achtergrondmuziek echt op de achtergrond blijven? Wanneer muziek jouw boodschap ondersteunt mag deze best wat meer naar de voorgrond treden. De exacte balans verschilt per video. 

De sfeer van een video wordt bepaald door een goede afwisseling tussen gesproken tekst met achtergrondmuziek en muziek op de voorgrond zonder gesproken tekst. Hoe je dat insteekt is per project anders. Bij korte testimonials is spraak de hoofdmoot, terwijl je bij wat langere video’s meer afwisselt tussen gesproken tekst en muziek. 

Welke boodschap wil je overbrengen?

Wat wil je dat jouw kijker doet na het kijken van je filmpje? Wil je gedrag uitlokken, of een emotie? Het is belangrijk dat boodschap en muziekkeuze in elkaars verlengde liggen. Wanneer er sprake is van een mismatch gaat dat niet alleen ten koste van jouw boodschap, maar kun jij ook als bedrijf (imago)schade oplopen als het echt ongepast of uit de toon is.

Wat is jouw doelgroep (en hoe stem je muziek daar op af)?

Misschien wil je een nieuw product onder de aandacht brengen bij bestaande klanten, of wil je nieuwe klanten binnenhalen door jouw bedrijf te promoten. De muziek die je daar het beste bij inzet is afhankelijk van de doelgroep. Hoe die eruit ziet weet je als het goed is al voordat de video gemaakt gaat worden. Daar kun je vervolgens de muziek op afstemmen. Per doelgroep kan de muziekkeuze heel erg verschillen. Kennis van je doelgroep is dus een vereiste!

Hoe kan muziek jouw video ondersteunen?

Tegelijkertijd is het wel zo dat de muziekkeuze moet passen bij het tempo van de video. Een jongere doelgroep spreek je misschien meer aan met een catchy ritme, maar dat sluit niet aan bij een video vol lange shots of natuurbeelden. Een match tussen het ritme van de video en de muziek versterkt de boodschap. Ook kun je juist stiltes inzetten om iets te benadrukken en om je boodschap meer kracht bij te zetten. Wanneer er een stilte valt tijdens de climax van de video kan deze, mits goed toegepast, de kijker echt raken!

Wat is jouw budget?

Je kunt niet zo maar alle muziek gebruiken voor jouw video. Voor muziek die je op de radio hoort zul je toestemming moeten vragen (en flink betalen). Muziek die gratis beschikbaar is onder de Creative Commons-licensie vraagt slechts om een bronvermelding, maar is kwalitatief vaak ontoereikend. Bij Creating Frames Media worden video’s voorzien van muziek uit onze eigen extensieve database, inclusief sounddesign – het remixen van één of meerdere nummers zodat het ook echt bij de video past. 

Music moves you!

Muziek kiezen is meer dan een leuk liedje onder een video monteren. Met de juiste keuze maak je een home run; met een mismatch haken kijkers af. En als je niet oppast met de rechten of licentie van een nummer kun je zo maar een claim aan je broek hebben! Denk daarom goed na over je muziekkeuze, of laat je adviseren door degene die jouw video voor je schiet. Hij hoort waarschijnlijk al tijdens de videoshoot de perfecte muziek in zijn hoofd!